Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
O parte importanta a activitatii de salarizare este legata de inregistrarea concediilor medicale – de la procesul de eliberare a unei adeverinte pentru medicul de familie, pana la calculul indemnizatiei cuvenite si recuperarea sumelor de la FNUASS.
Iata cateva lucruri bine de stiut:
1.Adeverinta pentru medic
In vederea acordarii unui certificat de concediu medical pentru un anumit salariat,angajatorii au obligația să elibereze asiguratului o adeverința, pe suport hârtie sau prin mijloace de transmitere la distanță, din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni, după caz. Adeverinta are o perioadă de valabilitate de 30 de zile de la data emiterii.
Utilizatorii SmartBill Conta pot genera aceasta adeverinta gata completata direct din aplicatie accesand modulul Salarizare, Rapoarte, Adeverinte:

In sectiunea adeverinte sunt disponibile mai multe tipuri de adeverinte, cea in discutie fiind denumita Adeverinta medic:

2.Introducerea corecta a datelor de pe certificatul medical
La inregistrarea unui certificat medical in contabilitate este importanta introducerea exacta a datelor de pe concediul medical – seria, numarul, tipul de cerificat (daca este initial sau in continuare), codul de indemnizatie, procentul de plata dar si locul de prescriere, data acordarii, codul de diagnostic. Toate aceste elemente conduc la calculul corect al indemnizatiei de concediul medical dar si la reflectarea corecta in D 112. In SmartBill, toate aceste elemente se introduc in optiunea de Concediu medical:

3. Cine suporta indemnizatia de concediu medical?
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel:
a) de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă, cu excepția concediilor medicale acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020;
b) din bugetul FNUASS, începând cu ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. a), și până la data încetării incapacității temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia si din prima zi de incapacitate temporară de muncă în cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020.
Baza legala : art. 12 din OUG 158/2005.
In SmartBill Conta, dupa introducerea datelor de inceput si de sfarsit inscrise pe certificatul de concediul medical, se calculeaza automat numarul de zile de CM, numarul de zile suportate de angajator si numarul de zile suportate din FNUASS.

4.Baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical
Baza de calcul al indemnizației de concediu medical se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
In SmartBill Conta, sumele sunt generate automat, si totodata este disponibila o detaliere a modului in care au fost calculate sumele:

Se verifica automat din aplicatia de contabilitate daca este indeplinit stagiul de cotizare si se stabileste baza de calcul a concediului medical.

Este foarte util ca aplicatia SmartBill iti da o serie de atentionari in cazul existentei unor erori:

5. Recuperarea sumelor de la FNUASS se face depunand o documentatie la FNUASS, documentatie care din SmartBill Conta se poate genera automat din Rapoarte concedii medicale.

Pe langa importanta cunoasterii legislatiei privind concediile medicale, este foarte important ajutorul dat de aplicatie. SmartBill Conta prin setarile pe care le are in spate permite identificare erorilor care ar putea genera probleme la validarea D112.